Medicus Ginekologija

 • Ekspertski ili kako se ponekan naziva 4 D ultrazvučni pregled se preporučuje svi trudnicama u intervalu od približno 20. do 24. nedelje trudnoće.
 • Razlog da se ovaj pregled radi tokom pomenutog perioda je što su tada organi ploda dovoljno razvijeni te se mogu detaljno anatomski sagledati. Sam plod nije toliko veliki da bi dijagnostika bila otežana.
 • Dakle, ekspertski ultrazvučni pregled je jako važan za otkrivanje eventualnih anomalija ploda.

Prilikom pregleda fokusiramo se na sledeće:

 • Na anatomiju i morfologiju ploda, pa se najpre analizira izgled ploda, njegovo lice, detektuju se očna sočiva, pregledaju se moždane strukture,  zatim stomačnini organi i prednji trbušni zid , na kraju 4 D pregled kičmenog stuba čime se stiče uvid u njegov kontinuitet.
 • Fetalna ehokardiografija odnosno pregled srca i krvnih sudova je važan deo kojim  se utvrđuje da nema kakvih anomalija.
 • Funkcionalnost posteljice, njena pozicija i struktura obavezno se analiziraju – u sklopu ovog dela pregleda se radi takozvani Doppler krvnh sudova majke koji snabdevaju matericu , a to su dve arterije uterine uredan nalaz ( takoznavi ” protoci ” je pokazatelj da plod dobija adekvatnu količinu krvi i samim tim održava dobru „ kondiciju“.
 • Količina plodove vode je od velike važnosti, odstupanja mogu ukazati određene probleme te se i taj parametar pažljivo pregleda.
 • Ekspertski ultrazvučni pregled bi trebalo uraditi na savremenim ultrazvučnim aparatima koji imaju napredne funkcije, kvalitetan ažuriran softver i mogućnost da se u 4 D modu urade delovi pregleda koji to zahtevaju.
 • Naravno i onaj koji obavlja pregled mora biti iskusan i edukovan , što omogućava da se eventualne anomalije ploda otkriju na vreme.

Voluson S 8 vrhunski ultrazvučni aparat u ordinaciji MEDICUS, pored njega pregledi u ordinaciji se rade na aparatu SAMSUNG V 8 koji spada među najbolje na tržištu

Da zaključimo na kraju:

Pregled se obavlja preko stomaka nije neprijatan i svakako je bezbolan i neškodljiv za majku i plod.

Na kraju par saveta kako se lako pripremiti za 4 D ultrazvučni pregled:

 1. Sat dva pre pregleda poželjna je brža šetnja kako bi plod bio aktivniji
 2. U tom periodu popiti malo više tečnosti , oko 1 litar najbolje voda
 3. Dvadesetak mimuta pre pregleda lagan obrok, preporučuje se i sladoled

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *