Medicus Ginekologija

Ginekološki pregledi

Ginekološki pregledi su važni za održavanje reproduktivnog zdravlja žene. Ovi pregledi omogućavaju lekaru da pregleda i proceni zdravlje reproduktivnih organa, utvrdi eventualne probleme i pruži savete za održavanje zdravlja.

Prvi ginekološki pregled treba obaviti kada žena počne sa seksualnom aktivnošću ili najkasnije do svoje 21. godine. Nakon toga, preporučuje se da se pregled obavlja godišnje ili u skladu sa preporukama lekara.

Ginekološki pregled uključuje pregled spoljnih i unutrašnjih genitalija, kao i pregled grlića materice i vagine. Lekar će takođe proceniti zdravlje dojki i dati savete o samopregledu dojki.

Pregled može biti pomalo neprijatan, ali traje kratko i obično nije bolan. Mi koristimo instrumente za pregled koji su za jednokratnu
upotrebu, a njihovo dalje odlaganje je u skladu sa propisima o rukovanju medicinskim otpadom.

Tokom pregleda, lekar može uzeti uzorke ćelija sa grlića materice radi testiranja na HPV virus ili druge abnormalnosti. Takođe se može uraditi i Papa test koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću materice.

Žene koje su seksualno aktivne treba redovno da se testiraju na seksualno prenosive infekcije (SPI). Testiranje se obično obavlja putem brisa ili krvi.

Ginekološki pregledi su važni za održavanje reproduktivnog zdravlja žene i preporučuje se da se obavljaju redovno. Žene koje imaju pitanja ili brige u vezi sa svojim zdravljem slobodno neka se obrate nekom od naših lekara.

Mnoge informacije možete dobiti ako otvorite odeljak blog.