Medicus Ginekologija

( ovaj tekst je kratak i informativnog karaktera te faktički pretstavlja uvod u sledeća poglavlja odeljka BLOG u kojima će se nešto detaljnije posati o patologiji grlića materice )

Grlić materice je njen deo koji je vizuelno dostupan pregledu. Zbog toga je lako uraditi njegovu dijagnostiku i mnoga stanja koja su u sasvim početnoj fazi se mogu lako  otkriti. Tada je  terapija jednostavna i ne nalaže ozbiljnije i neprijatnije procedure.

Ono šta bi trebalo  uraditi, a ne može se dovoljno naglasiti je da vam vaš ginekolog uradi papa test i kolposkopiju, ako je sve u redu ponoviti tek za oko 12 meseci,  a ne pre. Moram reći kako bi bilo dobro uraditi i takozvanu HPV tipizaciju ( ispitivanje na Humani Papiloma Virus ) koji se smatra odgovornim za mnoga oboljenja grlića pa i karcinom.

Kada stigne rezultat papa testa i u zavisnost od kolposkopskog nalaza, često nije potreban nikakav tretman, mada je moje mišljenje iako je papa II grupa  , ali postoje vidljive kolposkopske promene trebalo bi svakako uraditi HPV tipizaciju i kasnije neki od tretmana grlića kao što su:

  1. Radiotalasni tretman promene kauterizacijom
  2. Loop ekscizija
  3. Konizacija

Koja će intervencija biti izabrana,  zavisiće od obimnosti i vrste promene na grliću.

Napomena –  HPV tipizacija je faktički postala standardna dijagnostička procedura kada se radi pregled grlića materice .

U sledećim tekstovima pisaću detaljnije o svim promenama i oboljenjima grlića.

dr.Željko Pavlović, ginekolog – akušer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *