Medicus Ginekologija

 

BRZI TEST ACTIM PARTUS – da li postoji rizik od prevremenog porođaja

Prevremeni porođaj , to je porođaj između 22. i 37. nedelje trudnoće. Učestalost je oko 10 – 15 %  svih trudnoća i predstavlja glavni uzrok fetalnog mortaliteta i morbiditeta u čak 75 %  slučajeva a koji nisu povezani  sa genetskim anomalijama.

Actim Partus je brz i pouzdan test za otkrivanje žena sa stvarnim rizikom za neposredni ili prevremeni porođaj čak i pre klinički vidljivih simptoma. Test je baziran na jedinstvenim i specifičnim antitelima koja se vezuju za fosforilisani oblik insulin-like growth factor binding proteina-1 (phlGFBP-1). PhlGFBP-1 proizvodi decidua fetusa i dospeva u ceviks kada se decidua i horion odvajaju (slika 1).

Koncentracija phlGFBP-1 od 10μg/L ili više u cervikalnoj tečnosti uzrokuje pozitivan rezultat Actim Partus testa. Ovo je znak značajnog oštećenja tkiva  koje potencijalno može dovesti do prevremenog porođaja. Negativan rezultat Actim Partus testa znači da nema značajnih promena u horiodecidualnom sloju, te porođaj nije verovatan u okviru sledeće 1-2 nedelje čak i kada postoje kontrakcije.

Izvođenje  testa je jednostavno,  brisom  se uzme uzorak iz cervikalnog kanala,  rastvori u tečnosti koja se nalazi u epruveti što se dobije u setu  i zatim se u rasvor ubaci traka na kojoj se očitava rezultat.