Medicus Ginekologija

ACTIM PROM, brzi test za detekciju prevremenog pucanja ovojaka ploda.

Prevremeno “ pucanje “, odnosno prevremena rupture vodenjaka ( plodovih ovojaka) može se javiti u bilo kojoj fazi trudnoće.  U procentima se sreće kod 10,7 % svih trudnoća , srećom  u svega 6 % se radi o trudnoći  pre 37. nedelje kada je plod još nezreo.  Ukratko , kao prevencija infekcije daju se antibiotici, a u slučaju nezrelosti ploda i kortikosteroidi za sazrevanje fetalnih pluća.

Actim PROM je pouzdan test za brzo i lako detektovanje prevremene  rupture fetalne membrane (PROM) kod svih pacijenata.  

Zasniva se na visokospecifičnim i jedinstvenim monoklonskim antitelima  koja se vezuju za insulin-like growth factor binding protein -1 (IGFBP-1)  koji je prisutan u amnionskoj  tečnosti tokom trudnoće.  IGFBP-1 se stvara u ćelijama decidue i glavni je protein u amnionskoj tečnosti.

Actim PROM je specijalno dizajniran tako da detektuje  čak i mikrorupture koje klinički nisu vidljive (manje čak od 1μg/L amnionske tečnosti).  Male rupture ne mogu biti detektovane tradicionalnim metodama kao što je pregled spekulumom ili lakmus papirom,  ali su klinički važne  jer mogu indukovati porođaj  uzrokovati infekciju i  ugroziti zdravlje majke i deteta.

Izvođenje  testa je jednostavno,  brisom  se uzme uzorak iz cervikalnog kanala,  rastvori u tečnosti koja se nalazi u epruveti što se dobije u setu  i zatim se u rasvor ubaci traka na kojoj se očitava rezultatš,